Ψωρίαση & Κανναβιδιόλη

Posted by Sotiria 14/11/2019 0 Comment(s) Κανναβιδιόλη & Ασθένειες,


Τι είναι η ψωρίαση;


Για κάποιους μπορεί απλά να μοιάζει με μια σοβαρή μορφή εκζέματος, αλλά είναι πιο πολύπλοκο από αυτό. Στην πραγματικότητα, η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές των αρθρώσεων, να προκαλέσει κατάθλιψη και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κλινικού άγχους. Η ψωρίαση εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει νέα κύτταρα στο δέρμα πολύ πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε. Αυτά τα κύτταρα εμφανίζονται ως κόκκινο έκζεμα σκληρό και προκαλούν πόνο στον ασθενή, φαγούρα και δυσφορία. Να σημειωθεί πως η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και δεν έιναι μεταδοτική και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες της ηλικίες είτε σε άντρες είτε σε γυναίκες.

 

Τα συμπτώματα της ψωρίασης


Η ψωρίαση συνήθως εκδηλώνεται σαν μια μορφή πληγής στο δέρμα σε κόκκινο, ροζ ή ασημί χρώμα. Οι αγκώνες, τα γόνατα και η άκρη του τριχωτού της κεφαλής, όπου μοιάζει με πιτυρίδα, είναι τα πιο κοινά σημεία που εμφανίζεται. Οι λευκές νιφάδες είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής διαίρεσης των κυττάρων του δέρματος, η οποία μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μέχρι και δέκα φορές πιο γρήγορα στο σημείο της φλεγμονής.

 

Που εμφανίζονται συνήθως τα εκζέματα;

  • Αγκώνες και υπόλοιπες αρθρώσεις
  • Το τριχωτό της κεφαλής
  • Στα νύχια
  • Στις παλάμες
  • Στην πλάτη

 

 

Πως θα μπορούσε η Κανναβιδιόλη να φανεί χρήσιμη;

Με μια γρήγορη αναφορά, η Κανναβιδιόλη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στα εξής:

  • Στη μείωση της φλεγμονής

Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι ορισμένα από τα κανναβινοειδή που εμφανίζονται στην κάνναβη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, Το 2016 μετά από έρευνα διαπιστώθηκε, ότι ορισμένα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με ψωρίαση επηρεάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος του σώματος.

  • Στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων

Σε άτομα με ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Τα κανναβινοειδή μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να μειώσουν τη συσσώρευση τους στην επιφάνεια του δέρματος. Το 2007, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κανναβινοειδή δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη, κανναβιδιόλη και Κανναβιγερόλη φαίνεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη κυττάρων που ονομάζονται κερατινοκύτταρα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης.

  • Στη μείωση του κνησμού

Τα κανναβινοειδή μπορεί να ανακουφίσουν την αίσθηση κνησμού που προκαλείται κάτω από ορισμένες συνθήκες του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.

Ένα άρθρο του 2017 που διερευνά τη σημασία της κάνναβης στην δερματολογία σημείωσε ότι μια κρέμα που περιέχει παλμιτοϋλαιθανολαμίδη (PEA), η οποία επηρεάζει τους υποδοχείς κανναβινοειδών τύπου 1, φαίνεται να μειώνει τον κνησμό στους ανθρώπους με κνησμό. Οι συντάκτες πρότειναν ότι τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις στη μείωση του κνησμού.

 

  • Στην επούλωση πληγών

Ένα από τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι το άνοιγμα των πληγών και η αιμορραγία των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος. Επιστήμονες έχουν εντοπίσει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ενέργειες των κανναβινοειδών. Στο μέλλον, οι θεραπείες που περιλαμβάνουν κανναβινοειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επούλωση των ανοιχτών πληγών που προκαλεί η ψωρίαση.

 

 

Ψωρίαση και ψυχική υγεία

 

Η κανναβιδιόλη χει αντικαταθλιπτικές και αντι-αγχωτικές ιδιότητες και βοηθάει στη σωστή ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία επηρεάζει τα πάντα, από την γενική διάθεση μέχρι την όρεξη, ακόμα και την αϋπνία. Μπορεί να προκαλέσει πόνους στους μυς, ένταση ακόμα και ημικρανίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα της ψυχικής σας ευεξίας είναι ζωτικής σημασίας για να ζήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η κάνναβη καταπολεμάει πολλά από τα συμπτώματα της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

 

Πηγές 

 

 

Leave a Comment